

W czasie odwiedzin w Gościńcu Gryszczeniówka zachęcamy Państwa do spróbowania, będących naszą rodzinną specjalnością, Pierogów z Wargowa.
Jest to danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako specjalność naszego regionu (tj. okolic Wargowa). Niektóre z przepisów na te pierogi liczą sobie już ponad 100 lat!
Jak wynika z zachowanych receptur, dawniej ciasto na pierogi wyrabiano dodając do przesianej mąki żółtko lub całe jajko (ewentualnie z odrobiną masła) oraz letnią wodę i sól. Dziś ciasto przygotowuje się jedynie z samej mąki i wody. Dodatki do wargowskich pierogów mogą być rozmaite – w każdej rodzinie i gospodarstwie nieco inne. Pierogi z farszem pikantnym podaje się najczęściej ze stopionym boczkiem lub słoniną (dawniej – masłem) oraz cebulką. Pierogi na słodko, z białym serem i owocami, polewa się z kolei stopionym masłem i cukrem (czasem z dodatkiem wanilii, cynamonu lub bitej albo kwaśnej śmietany).